Toen de boerderij, begin vorige eeuw, werd gebouwd werden weinig spijkers gebruikt, laat staan schroeven. Hout werd gekoppeld met pen- en gatverbinding. Moest de timmerman spijkers gebruiken dan ging hij naar één van de smederijen in het dorp. Hij bestelde daar zo nauwkeurig mogelijk het aantal en de lengtes die hij dacht nodig te hebben. Vervolgens ging de smid aan de slag. Spijkers maken was destijds een dure aangelegenheid. Weggooien van oude gebruikte spijkers was niet aan de orde. Gewoon weer rechtslaan als ze krom zijn en ze zijn weer klaar voor een tweede leven.
Spijkers.
Wat we tegenwoordig spijkers noemen zijn eigenlijk draadnagels
Eind jaren 50 waren de spijkers een stuk goedkoper. Ze werden toen machinaal gemaakt in de fabriek. En werden zie niet meer verkocht per stuk maar per kilo. Ze werden geleverd in kartonnen kokers die aan de onderkant was dicht gelijmd. Als afsluiting werd een zelfde koker gebruikt die net iets groter is en die om de andere koker heen geschoven werd. Oude timmerlieen van die tijd hadden nog steeds de gewoonte om spijkers recht te slaan en opnieuw te gebruiken.
Smederij Nijboer Exloo
(zie: www.drentsesmeden.nl)
Wanneer je tegenwoordig materiaal nodig bent hoef je eigenlijk de deur niet meer uit. Even inloggen, een bestellinkje plaatsen en in de meeste gevallen worden de spullen de eerstvolgende werkdag bij je thuis afgeleverd.
Als er materiaal besteld moet worden dan wordt dit geregeld door Geja. Willem maakt een lijstje gaat aan de slag. Geja gaat zoeken op internet waar redelijke prijzen en redelijke levertijden worden gehanteerd. Geja zegt: "Je kunt wel opzoek gaan naar de goedkoopste maar door de bezorgkosten kan het wel eens niet meer zo goedkoop zijn".
Als je voor 22:00 uur iets besteld bij deze leverancier dan moet het al raar lopen als het de volgende dag niet bezorgd wordt.
Het ging deze keer om spaanplaatschroeven van diverse lengtes. Gelijk van elke lengte gelijk maar 2000 stuks besteld.
Spijkers of beter gezegd, draadnagels worden bijna niet meer door ons gebruikt.
Toch wel lang die schroeven. Deze zijn 12 cm en met een accuschroefboor draai je vrij eenvoudig in het hout.
Draadnagels van die lengte sla snel krom en als je die dan niet redelijk recht kon krijgen dan moet hij er weer uit getrokken worden en dat valt dan ook weer tegen.
Willem is hier bezig balken van 170 x 70 mm vast te zetten op een balk van 200 x 70. Zoals gezegd is dit met behulp van een schroefboormachine een fluitje van een cent.
Vlak voor Wiilem's hoofd hangt nog een deel van een oud wespennest. Op meerdere plekken in de schuur zijn we deze resten tegen gekomen.
Reactie plaatsen
Reacties